1. YLEISTÄ

Yleiskuvaus

Sitowisen SpatialWeb-tekniikalla toteutettu palvelu tarjoaa interaktiivisen tavan käyttää karttaa ja tarkastella kohteita. Palvelussa voi liikkua vapaasti eri karttaikkunoiden ja hakutoimintojen välillä, vaihtaa kartta-aineistoa, vaikuttaa kartalla näkyviin tietoihin sekä käyttää erilaisia karttatoimintoja.

Palvelun tekniset vaatimukset

Palvelu on testattu toimivaksi seuraavilla selaimilla: Internet Explorer 8.0 sekä uudemmat, Firefox, Chrome ja Apple Safari. Selaimessa tulee olla JavaScript päällä ja evästeiden käytön tulee olla sallittu. Palvelu toimii ilman liitännäisiä, kuten Java-virtuaalikonetta.

Käyttäjien tunnistaminen ja käyttöoikeudet

Palvelussa näytettävien eri aineistojen ja toimintojen määrä riippuu käyttäjän käyttöoikeuksista. Palvelusta voi olla eri laajuisia versioita maksulliseen käyttöön tai viranomaiskäyttöön. Osa tässä käyttöohjeessa kuvatuista toiminnoista ei ole välttämättä kaikkien käyttäjien käytettävissä.

Ohjeissa mustalla tekstillä kuvatut toiminnot näkyvät kaikille käyttäjille.
Ohjeissa harmaalla tekstillä kuvatut toiminnot ovat lisätoiminnallisuuksia eivätkä näy kaikille käyttäjille.

Palveluun kirjautuminen vaatii käyttäjätunnuksen ja salasanan.
Palveluun kirjaudutaan sivun oikeasta ylälaidasta valitsemalla "Kirjaudu sisään".Jos käyttäjä on kirjautunut palveluun, käyttäjäprofiilin nimi näkyy sivun oikeassa yläkulmassa Tiedot & Ohjeet -valikon oikealla puolella.

Käytön aloitus ja kartalla liikkuminen

Palvelun käytön voi aloittaa valitsemalla kohdeaineistot sivun vasemman reunan valikosta tai hakemalla haluttua kohdetta hakutoiminolla. Aloitusnäkymään voi palata napsauttamalla sivun vasemmassa yläkulmassa olevaa oikeanpuoleista logoa. Kunnan tai kaupungin kotisivulle pääsee napsauttamalla sivun vasemmassa yläkulmassa olevaa vasemmanpuoleista logoa.

Pääkartalla liikutaan siirtämällä karttaa hiiren avulla. Karttaa siirretään pitämällä hiiren vasen painike painettuna ja vetämällä karttaa haluttuun suuntaan. Karttaikkunan kohdistusta voi vaihtaa myös napsauttamalla uutta sijaintia sivun oikeassa alakulmassa olevasta lähestymiskartasta.

Karttaikkunan vasemmassa yläkulmassa on lähennys- ja loitonnustyökalu. Karttaa lähennetään pluspainikkeella ja loitonnetaan miinuspainikkeella. Katseluetäisyyden voi myös valita vetämällä plus- ja miinuspainikkeiden välissä olevaa liukusäädintä ylös- tai alaspäin. Lisäksi karttaikkunaa voi lähentää haluttuun kohteeseen hiiren kaksoisnapsautuksella.

Rullahiirellä karttaa saa lähennettyä vierittämällä rullaa eteenpäin ja loitonnettua vierittämällä rullaa taaksepäin.